Dostupni linkovi

U Turskoj policija vodenim topovima rastjerala demonstrante


Turska policija u petak je koristila vodene topove u zapadnom priobalnom gradu Izmiru kako bi rastjerala brojne demonstrante koji bojkotiraju škole zbog rastućeg uticaja religije u učionicama, javili su lokalni mediji.

Obrazovanje je posljednja žarišna tačka između administracije predsjednika Tayyipa Erdogana i sekularnih Turaka koji ga optužuju za provođenje "islamizacije" u državi članici NATO-a.

Policija za suzbijanje nemira izašla je na ulice Izmira, koristeći vodene topove da rastjera demonstrante koji su se okupili u centru grada mašući transparentima, sudeći po slikama novinske agencije Dogan.

Najmanje jedna osoba je uočena kako je odvode pripadnici službe sigurnosti u civilnim odijelima.

Dijelovi nekih reguralnih škola preuređeni su kako bi se stvorilo više prostora za učenike vjerskih škola "Imam Hatip" koje veliča Erdogan, u kojima dječaci i djevojčice pojađaju nastavu odvojeno.

Skoro milion učenika upisano je u takve škole, što predstavlja veliki rast sa 65.000 kada je Erdoganova stranka AKP došla na vlast u 2002.

Bojkot su organizirali u gradovima širom zemlje nastavnički sindikati i udruženja iz manjinske alevitske zajednice, javio je website dnevnih novina Hurriyet.

Desetak ljudi u Istanbulu uhapsila je policija, dodaju novine. Reutersov svjedok vidio je stotine ljudi, većinom učenika, kako učestvuju u jednom protestu u gradu.

Uprkos sve dubljim podjelama u zemlji, Erdogan je zadržao ogromnu popularnost među konzervativnim religioznim glasačima, ali postoji rastući osjećaj neprijateljstva u nekim sekularnim dijelovima stanovništva, uznemirenog, kako je smatra, erozijom nezavisnosti pravosuđa.

XS
SM
MD
LG