Dostupni linkovi

Okrivljenima za "Ovčaru" obustavljeno izvršenje kazne


Posle 12 godina okrivljeni za učešće u zločinu na "Ovčari" kod Vukovara, odlukom Apelacionog suda u Beogradu pušteno je da se brane sa slobode, javljaju mediji u Srbiji.

Izvršenje kazne zatvora od 20 godina obustavljeno je Miroljubu Vujoviću, Stanku Vujanoviću, Predragu Milojeviću, Saši Radaku, Đorđu Šošiću i Miroslavu Đankoviću.

Oni imaju obavezu da se svakog ponedeljka javljaju policijskoj stanici kojoj pripadaju po mestu prebivališta.

Okrivljenima je prekinuto izdržavanje kazne jer protiv njih više nema pravosnažne presude, prenosi Beta.

Odlučujući po zahtevu za zaštitu zakonitosti, koji su podneli branioci, Vrhovni kasacioni sud je pozitivno odlučio i ukinuo pravosnažnu presudu, a predmet vratio Apelacionom sudu na ponovno odlučivanje.

Aplacioni sud je doneo odluku da okrivljene ne treba dalje zadržavati po zakonskom osnovu po kojem im je pritvor određen, a to je opasnost od bekstva.

Na takvu odluku nadležno tužilaštvo ima pravo žalbe u roku od tri dana.

Zločin na poljoprivrednom dobru "Ovčara" dogodio se 21. novembra 1991. godine, kada su prema optužnici mučena i ubijena najmanje 193 ratna zarobljenika.

Za ubistvo preko 200 hrvatskih civila, Tužilaštvo za ratne zločine do sada je optužilo 20 okrivljenih.Od tog broja, njih 15 je pravosnažno osudjeno na ukupno 207 godina zatvora, dok je petoro oslobodjeno optužbi.

XS
SM
MD
LG