Dostupni linkovi

Moskva se nada ukidanju sankcija Zapada


Ruski ministar ekonomije Aleksej Uljukajev izjavio je danas da se nada da bi sankcije Zapada protiv Rusije uskoro mogle biti ukinute, poslije sklapanja sporazuma o prekidu vatre u Ukrajini.

"Duboko sam uvjeren da postoje šanse za uklanjanje ovih problema. Smatram da su sve strane, a naročito poslovne, umorne od režima sankcija", rekao je Uljukajev novinarima.

On je dodao da su sporazumi koje su juče u Minsku sklopili lideri Rusije, Ukrajine, NJemačke i Francuske "aktuelni, ozbiljni i suštinski".

Prvi sporazum potpisali su članovi Kontakt grupe za Ukrajinu, koju čine predstavnici Rusije, Ukrajine, samoproglašenih republika u Donjecku i Lugansku i Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju.

Ovaj dokument sadrži niz mjera s ciljem okončanja sukoba na jugoistoku Ukrajine, uključujući stvaranje tampon zone između dvije strane, povlačenje teškog naoružanja i razmjenu zatvorenika.

Drugi dokument je zajednička deklaracija koju su potpisali su ruski predsjednik Vladimir Putin, njegov ukrajinski kolega Petro Porošenko, njemački kancelar Angela Merkel i francuski predsjednik Fransoa Oland.

U ovom dokumentu izražava se podrška mjerama koje je usaglasila Kontakt grupa.

XS
SM
MD
LG