Dostupni linkovi

Izbacivanje poslanika i tuča u parlamentu Južne Afrike


Sjednica parlamenta Južne Afrike pretvorila se u haos i svađu u četvrtak uveče kada je ljevičarska opozicija na jedan sat prekinula govor predsjednika Džejkoba Zume i primorala policiju da interveniše.

Dvadesetpet poslanika radikalnog populističkog vođe Džulijusa Maleme upozorili su da neće dozvoliti predsjedniku da održi svoj godišnji govor o stanju nacije dok ne odgovori na pitanja u vezi skandala oko preskupog renoviranja njegove lične rezidencije o trošku poreskih obveznika.

Poslanici partije EFF (Borci za ekonomsku slobodu) su jedan za drugim govorili i tražili od predsjednika da se izjasni, a on je ćutao. Predsjednica parlamenta nije uspjela da ih zaustavi i zatim je tražila od obezbjeđenja da ih izbace iz sale, što je urađeno uz razmjenu udaraca sa nekolicinom od njih.

EFF je radiklana ljevica koja se zalaže za nacionalizaciju rudnika i eksproprijaciju velikih posjeda bijelaca bez ikakve nadoknade. Partiju je osnovao Džulijus Malema pošto je bio izbačen iz ANC-a, vladajuće stranke 2013. godine. On je dobio oko šest odsto glasova na izborima 2014. godine.

XS
SM
MD
LG