Dostupni linkovi

Ban: Jemen se raspada pred našim očima


Generalni sekretar UN Ban Ki Mun upozorio je danas da se "Jemen raspada pred našim očima" i da međunarodna zajednica ne može da ostane po strani i da to gleda.

"Ne možemo se zadovoljiti da nemoćno gledamo to raspadanje", rekao je Ban Ki Mun u obraćanju Savetu bezbednosti UN koji je sazvao hitan sastanak o jemenskoj krizi.

Ban Ki Mun se obratio Savetu bezbednosti pre nego što je izveštaj dao izaslanik UN za Jemen Džamal Benoamar, putem video linka iz glavnog grada Jemena, Sane.

Jemen je u krizi bio mesecima, dok su šiitski pobunjenici Huti, opsedali glavni grad, Sanu, a zatim i zavladali.

Huti su prošle nedelje raspustili parlament i preuzeli vlast posle višemesečnih sukoba. Predsednik Abed Rabo Mansur Hadi i njegovi ministri su u kućnom pritvoru, a podneli su i ostavke.

Brojne strane ambasade, među kojima američka i britanska, zatvorene su ove nedelje a osoblje evakuisano zbog političke krize i opasnosti pošto su šiitski pobunjenici zavladali velikim delom zemlje.

Ban Ki Mun je među izazovoma s kojima se Jemen suočava naveo "opasnu političku krizu", "rastuće secesionističke tenzije na jugu" i tešku humanitarnu krizu koja pogađa 16 miliona ljudi.

Svi ti izazovi predstavljaju pretnju regionalnom i međunarodnom miru i bezbednosti rekao je generalni sekretar UN. On je pozvao sve strane u Jemenu da počnu pregovore i da sarađuju u dobroj nameri da bi se "što pre ponovo uspostavila legitimna vlada".

XS
SM
MD
LG