Dostupni linkovi

Fico: Sukob velikih sila


Slovački premijer Robert Fico smatra da kriza u istočnoj Ukrajini predstavlja sukob velikih sila i da je jedino rješenje globalna podjela moći, prenose slovački mediji.

"Ne postoje vrijednosti. Ovo je čisti sukob između velikih sila i jedino je rješenje uspostaviti ravnotežu sila u svijetu", rekao je Fico u obraćanju parlamentu uoči današnjeg neformalnog samita EU u Briselu.

On je istakao da će slovačka delegacija, osim što će ostati na liniji politike EU, štititi i svoje nacionalne interese, prenijela je slovačka novinska agencija TASR.

Fico je rekao da sankcije protiv Rusije, uvedene prošle godine, nisu promijenile ništa i da na istoku Ukrajine i dalje vlada krvoproliće.

"Ako ne dođe do ravnoteže velikih sila Ukrajina će postati poprište dugogodišnjeg sukoba", upozorio je Fico, dodajući da su sankcije narušile ne samo diplomatske veze sa Rusijom, već i sa privredom EU generalno.

Fico je izrazio protivljenje naoružavanju Ukrajine, ali je istakao da ne može da spriječi druge članice NATO da to čine.

XS
SM
MD
LG