Dostupni linkovi

Eurozona i Grčka bez dogovora na maratonskom sastanku u Bruxellesu


Nova grčka lijeva vlada i međunarodni kreditori nisu se jučer uspjeli dogovoriti o tome kako dalje s nepopularnim programom pomoći, a novi pokušaj imat će u ponedjeljak, dok vrijeme za postizanje financijskog sporazuma istječe.

Tijekom sedmosatnog hitnog sastanka u Bruxellesu koji je završio iza ponoći, ministri financija eurozone nisu s Grcima mogli usuglasiti čak ni zajedničku izjavu o idućim koracima. Obje strane, međutim, ne žele govoriti o neuspjehu i ustraju u tome da nema razdora.

"Imali smo intenzivne razgovore, kontsruktivne, pokrili smo puno područja, ostvarili i napredak, ali nedovoljan da bi došli do zajedničkih zaključaka", rekao je Jeroen Dijsselbloem, predsjendik Eurogrupe ministara financija eurozone.

"Nismo išli u detaljne prijedloge niti u pregovore o sadržaju programa, nego smo jednostavno pokušali odrediti iduće korake u danima koji slijede. Nismo to bili u stanju dogovoriti", istaknuo je.

Grčka do ponedjeljka neće imati daljnje kontakte sa stručnjacima Europske komisije, MMF-a i Europske središnje banke, dodao je Dijsselbloem.

Grčki ministar financija Janis Varufakis izjavio je kako vjeruje da bi se u ponedjeljak mogao postići "iscjeljujući sporazum" o grčkim javnim financijama. Naglasio je da hitni sastanak Eurogrupe nije ni bio zamišljen tako da se postigne neko rješenje, nego je bio prilika za kvalitetnu raspravu.

Radikalna nova vlada ustraje u tome da neće produžiti sadašnji program međunarodne pomoći koji istječe za dva tjedna, no europski partneri kažu da Atena mora prihvatiti financiranje uz određene uvjete.

XS
SM
MD
LG