Dostupni linkovi

EU: Kosovo da pojača kontrolu emigracije


Od vlasti u Prištini se traži da preduzme niz drugih mera da se talas lažnih azilanata zaustavi - izjavila je portparolka Komisije Nataša Berto.

Kosovski Albanci učestvuju u ilegalnim prelascima u EU sa gotovo 40 odsto, što je više nego udeo Sirijaca i Avganistanaca, rekla je Berto novinarima i dodala da je od kosovskih vlasti zatraženo da se angažuju.

Kosovo treba da intenzivira informativnu kampanju, pojača granične kontrole i istraži autobuska preduzeća koja prevoze azilante, kazala je ona.

Portparolka je kazala da su funkcioneri EK izneli ove zahteve u okviru tekućih pregovora o viznoj liberalizaciji sa kosovskim vlastima.

Berto je najavila da će problem talasa lažnih azilanata ući u izveštaj o toku tih pregovora, koji će uskoro biti objavljen.

Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini, je dodala da su se predsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Isa Mustafa tokom prekjučerašnje runde briselskog dijaloga dogovorili da zajedno rade na rešavanju ovog pitanja.

XS
SM
MD
LG