Dostupni linkovi

Hojt Ji: Otkazivanje Južnog toka dobra prilika za Srbiju


Visoki zvaničnik američkog Stejt departmenta Hojt Brajan Ji rekao je danas da otkazivanje projekta Južni tok predstavlja dobru priliku za Srbiju i druge zemlje
u regionu da razmotre alternativne izvore snabdevanja.

"Verujemo da odustajanje od Južnog toka predstavlja dobru priliku za Srbiju i druge zemlje da ponovo razmisle o efikasnoj strategiji i za sebe i za čitav region. Mi ćemo sarađivati sa Srbijom i drugim zemljama koje sada traže alternative Južnom toku da identifikuju najbolju moguću alternativu", rekao je Ji u intervjuu agenciji Beta.

Ji je rekao da je za svaku zemlju, za stabilnu ekonomiju i političku nezavisnost, ključno da diverzifikuje snabdevanje energentima, ali je istakao i da zemlje u regionu treba da koordinišu strategije.

Prema njegovim rečima treba raditi na alternativnim izvorima gasa, poput Kaspijskog basena, ali i razmišljati o korišćenju obnovljivih izvora energije, većoj efikasnosti korišćenja energije i razvoju novih domaćih izvora.

"To ne znači da se protivimo korišćenju gasa iz Rusije, ali smatramo da je loša ideja zavisiti samo od Rusije ili bilo koje druge zemlje", rekao je zamenik pomoćnika državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju.

On je rekao da Srbija kao predsedavajuća OEBS-u ima "važnu ulogu u teškom trenutku" ali da nijedna zemlja ne može biti neutralna kada su u pitanju osnovna
načela OEBS-a poput poštovanja granica, suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Ji je naglasio da SAD snažno podržavaju reforme koje Srbija preduzima na putu ka Evropskoj uniji, kao i dijalog Beograda i Prištine, ali da ima još pitanja koja Beograd treba da reši.

XS
SM
MD
LG