Dostupni linkovi

Dačić: Pitanje migranata sa Kosova treba da rešava EU


Šef srpske diplomatije Ivica Dačić rekao je danas u Budimpešti da bi EU trebalo mnogo ozbiljnije da se pozabavi pitanjem migranata sa Kosova, jer, kako je ocenio, ni Srbija ni Mađarska nisu ciljevi tih migracija.

"Jedno je pitanje sprečavanje ilegalnih migracija, a drugo je pitanje kojim bi trebalo da se pozabavi i sama EU, a to je preispitivanje nekih koraka koje smo ranije preduzimali, naročito kad je Kosovo u pitanju. U okviru dijaloga Beograda i Prištine jedna od tema bila je i sloboda kretanja... Očigledno da sada postoji zloupotreba te slobode kretanja", rekao je Dačić.

On je na konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom mađarske diplomatije Peterom Sijartom naveo da je sloboda kretanja podrazumevala "obavezu Srbije da dozvoli odnosno propusti građane sa Kosova, iako mi njihova dokumenta ne smatramo validnim, jer oni za nas
nisu nezavisni državljani".

"Ono što je tumačeno kao veliki uspeh u prethodnom periodu, pokazalo se sada kao veliki prostor za zloupotrebe, i ja moram iskreno da kažem da Srbija, a pretpostavljam i Mađarska, nisu zemlje koje su ciljevi tih migracija. Zato bi EU trebalo ozbiljnije da se pozabavi tim pitanjem", ocenio je Dačić.

I šef mađarske diplomatije istakao je da su kosovski migranti evropsko pitanje i "EU to pitanje treba da shvati ozbiljno".

Dačić je dodao da će Srbija učiniti sve da one koje može vrati na Kosovo.

XS
SM
MD
LG