Dostupni linkovi

Mogerini: Samit u Minsku prekretnica


Današnji samit u Minsku biće prekretnica između dobra i zla i ponuda Rusiji da doprinese rešavanju krize, izjavila je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini u intervjuu za AFP.

"Ako bude postignut sporazum, neće to biti kraj poteškoćama. Ali ako ishod sastanka bude negativan, onda su moguće sve opcije i različiti razvoji događaja, od koji su neki zabrinjavajući", dodala je Mogerinijeva.

Ona je odbila da kaže koje su moguće posledice neuspeha pregovora koji će početi za nekoliko sati u Minsku između ruskog predsednika Vladimira Putina, francuskog Fransoa Olanda, ukrajinskog Petra Porošenka i nemačke kancelarke Angele Merkel.

Ona je rekla da postoji šansa i da je treba iskoristiti i okončati sukobe.

"Rusija mora da prestane da gleda svoj odnos sa EU kao konfrontaciju. Mi smo susedi, iako trenutno nismo partneri. EU nije projekat osmišljen protiv bilo koga", rekla je Mogerinijeva.

Ona je istakla da je jasno da Ukrajina, Moldavija i Gruzija moraju da samostalno odluče o svojoj budućnosti i sadašnjnosti, napomenuvši da su ove tri države potpisale sporazume o pridruživanju sa EU.

"Nije u pitanju izgradnja novog zida, već stvaranje prostora između njih i nas", dodala je Mogerinijeva.

XS
SM
MD
LG