Dostupni linkovi

Suspendovano 10 pilota TransAzije jer nisu položili test


Uprava tajvanske avijacije naložile su danas suspenziju 10 pilota avio kompanije TransAzija ervejs koji nisu položili test spremnosti, na koji su bili upućeni posle nedavnog pada jednog od njenih aviona, kada su poginule najmanje 42 osobe.

Ukupno 49 pilota bilo je upućeno na usmeni ispit na kome je trebalo da pokažu snalaženje u vanrednim situacijama, posle nesreće 4. februara, kada je avion TransAzije nedugo po poletanju sa aerodroma u Tajpeju udario u most i srušio se u reku Kilung. Od 58 ljudi u avionu, 15 je spaseno, a još jedna osoba se vodi kao nestala.

Prema preliminarnoj istrazi, piloti aviona su najverovatnije zaustavili motor koji je radio, pošto se drugi pokvario, što je, prema avijatičarskim stručnjacima, bila greška.

Uprava civilne avijacije navela je da će 10 suspendovanih pilota morati da ponovo prođu obuku pre nego što se vrate u kokpit aviona.

Dodala je da će još 19 pilota koji nisu polagali, biti suspendovani dok ne prođu test.

Avio kompanija je navela da je prosledila 1,2 miliona tajvanskih dolara (38.000 dolara) za svaku od porodica 12 tajvanskih žrtava i 13 kineskih. Još 51 osoba dobila je po 200.000 tajvanskih dolara (6.300 dolara).

XS
SM
MD
LG