Dostupni linkovi

Belgija: Lider islamista osuđen na 12 godina zatvora


Sud u Belgiji izrekao je danas kaznu od 12 godina zatvora Fuadu Belkasemu, lideru grupe koja je slala džihadiste u Siriju.

U najvećem suđenju ove vrste u Belgiji, ukupno 45 članova grupe "Šerijat za Belgiju" proglašeno je krivim za dela povezana sa terorizmom.

Sudija je nazvao ovu organizaciju "terorističkom grupom". Ostala 44 člana dobila su kazne u rasponu od tri do 12 godina zatvora, a neke su uslovne.

Grupa je slala regrute u militantne organizacije poput "Islamske države", saopštilo je tužilaštvo.

Samo sedmorica optuženih bili su prisutni u sudnici prilikom izricanja presude. Većina ostalih trenutno se bore u Siriji ili su poginuli.

Iako Belkacem nije učestvovao u borbama u Siriji, on je bio pokretačka snaga ove organizacije, ocenio je sud.

Tužilaštvo je saopštilo da je Belkasem "isprao mozak" desetinama mladih muškaraca i poslao ih u borbu na strani džihadista u Siriji. Pred sudom su izneseni dokazi da je on koristio svoja predavanja i društvene mreže za regrutovanje i radikalizovanje ljudi.

Sudu su predočeni audio i video snimci koji, prema mišljenju tužilaštva, dokazuju da su članovi "Šerijata za Belgiju" umešani u terorističke aktivnosti. Belkasem je odbacio sve optužbe. On je odbio da ustane tokom čitanja presude.

Presuda je izrečena u trenutku kada su u Beligiji pooštrene mere bezbednosti nakon što je prošlog meseca otkrivena zavera čiji je cilj bio ubistvo policajaca.

XS
SM
MD
LG