Dostupni linkovi

I Reno prekida proizvodnju u Rusiji


Francuski proizvođač automobila Renault objavio je danas da će na tri nedelje zatvoriti svoj glavni pogon u Rusiji, što su već učinile i druge firme koje
smanjuju proizvodnju zbog kolapsa ruskog tržišta.

Fabrika u Moskvi, kapaciteta većeg od 180.000 automobila godišnje, neće raditi od 16. februara do 6. marta, izjavila je jedna zvaničnica Renoa za AFP, potvrđujući izveštaj dnevnika Vedomosti.

"Uzrok je očigledan pad privrede i tržišta", dodala je ona.

Prodaja na ruskom tržištu koje je poslednjih godina bilo drugo po veličini u Evropi, posle nemačkog, opala je za više od 10 odsto prošle godine zbog ekonomskih teškoća i kolapsa rublje, a 2015. godina izgleda da će biti još gora.

Američki proizvođač automobila "Dženeral Motors", kako je nedavno preneo list "Komersant", najavio je prekid proizvodnje u Sankt Peterburgu od 23. marta do 15. maja, a Volvo u Kalugi od 11. februara i to bez datuma ponovnog početka rada, a uz otpuštanje 150 zaposlenih.

Naredni meseci će biti teže jer je prodaja naglo skočila decembra, kada su Rusi, dok je rublji naglo opadala vrednost, žurno kupovali trajnu robu pre poskupljenja koja su potom stigla.

Prodaja automobila je januara opala za 24,4 odsto u odnosu na januar prošle godine.

U izveštaju objavljenom u ponedeljak, udruženje poprizvođača vozila je procenilo da će prodaja ove godine opasti za 35 odsto i da zato neki proizvođači mogu sasvim napustiti Rusiju.

XS
SM
MD
LG