Dostupni linkovi

Umro bivši šef kineske propagande


Deng Likun, bivši šef kineske propagande, poznat po kritici ekonomskih reformi, umro je u Pekingu u 100. godini, prenosi danas državna novinska agencija Sinhua.

Za razliku od Denga Sjaopinga, bivšeg kineskog lidera, pobornika ekonomskih reformi posle decenija klasne borbe, Deng Likun bio je ortodoksni marksistički teoretičar koji je kritikovao malo liberalniju reformsku politiku Denga Sjaopinga.

Rođen u provinciji Hunan, Deng se priključio 1936. Komunističkoj partiji, i posebno intenzivno je radio u kineskom regionu Sinđijangu, domu brojnih manjina, gde je bio šef lokalne propagande, pošto je Peking preuzeo kontrolu nad tim regionom.

Posle 1975. obavljao je nekoliko visokih državnih funkcija, uključujući i šefa propagande Komunističke partije.

U nekrologu koji je objavila Komunistička partija, Deng je hvaljen kao "lojalni komunistički lider koji je izdržao probu vremena", "revolucionar proleterijata" i "izuzetan lider" u propagandi ideologije i teorije vladajuće Komunističke partije.

U godinama posle sloma prodemokratskih protesta 1989, Deng je više puta upozorio da bi ekonomske reforme mogle da skrenu Kinu sa socijalističkog puta.


XS
SM
MD
LG