Dostupni linkovi

Danas pregovori o rješavanju krize u Ukrajini


Nakon što je francuski predsjednik Fransoa Oland potvrdio da će danas učestvovati na pregovorima o obustavi rata na istoku Ukrajine, postalo je jasno da će tih pregovora ipak biti.

Osim francuskog predsjednika, o miru u Ukrajini, i kasnijem poliričkom rješenju razgovraće i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, ruski predsjednik Vladimir Putin, te njemačka kancelarka Angela Merkel.

Prije dva dana su dogovreni osnovni principi za postizanje trajnog mira, a prvi princio je razdvajanje regularne ukrajinske vojske i proruski orjentiranih separatista. Merkelova i Oland predložili su rješenje koje liči na “Dejtonski” sporazum za Ukrajinu i o tome će se govoriti na današnjem susretu visokih zvaničnika.

“Razgovori o političkom rješenju će biti nastavljeni, ali isto tako su nastavljeni i sukobi na istoku Ukrajine, gdje ljudi ginu, a neki civili proživljavaju golgotu”, rekao je Oland.

Sukobi između proruskih separatista i ukrajinske vojske počeli su prije deset mjeseci na istoku Ukrajine i u njima je do sada poginulo više od 5.300 ljudi.

XS
SM
MD
LG