Dostupni linkovi

Danas nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda PSBiH


Nastavak konstituirajuće sjednice Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koja je prekinuta 29. januara, najavljen je za danas, a na sjednici bi trebali biti izabrani članovi Kolegija tog doma, odnosno predsjedavajući Doma i njegovi zamjenici.

Šef Kluba Bošnjaka u Domu naroda Halid Genjac (Stranka demokratske akcije - SDA) zatražio je prekid januarske sjednice zbog potrebnih dodatnih konsultacija za izbor Kolegija Doma, što su tražili potpisnici sporazuma o formiranju parlamentarne većine na nivou BiH.

Za Fenu je ranije iz sva tri kluba potvrđeno da postoji saglasnost za imenovanje članova Kolegija u okviru tih klubova te je izražena nada da će sutra konstituirajuća sjednica biti i završena.

Nakon prekida sjednice jedino je bilo poznato da će za člana Kolegija iz reda Hrvata biti predložen Bariša Čolak (HDZBiH).

Šef Kluba srpskog naroda Sredoje Nović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) kazao je da je ovaj klub bio spreman i 29. januara da predloži svog kandidata, ali o imenima u ovom klubi nisu htjeli govoriti.

Na prethodnoj sjednici izabrani su šefovi tri kluba naroda, a preostalo je još da svaki od klubova predloži svog člana Kolegija, čime će biti okončano konstituiranje Doma naroda PSBiH.

XS
SM
MD
LG