Dostupni linkovi

PSBiH: Denisu Zvizdiću danas mandat za sastavljanje Vijeća ministara


Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na današnjoj sjednici razmatrat će Prijedlog odluke o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića (SDA).

Nakon toga će Zvizdić pregovarati sa predstavnicima stranaka u želji da oformi ministarsko vijeće koje bi Bosnu i Hercegovinu trebalo da izvede iz privrednog kolapsa, odnosno opće stagnacije.

Pred poslanicima bi se trebale naći i izmjene zakona o plaćama i naknadama u bh. institucijama kojima bi se bh. zvaničnicima ukinulo pravo na naknadu plaće nakon prestanka funkcije ili takozvani “bijeli hljeb”. Ovo će se na dnevnom redu naći kao prijedlog SBB-a.

Prijedlogom zakona predviđa se brisanje odredbe u Zakonu o plaćama i naknadama u institucijama BiH, prema kojoj izabrani funkcioneri i nositelji funkcija nakon prestanka mandata imaju pravo na jednogodišnju naknadu u iznosu plaće koju su primali na tom mjestu, takozvani “bijeli hljeb”.

Zakonski prijedlog SBB-a skinut je sa dnevnog reda prošle sjednice Predstavičkog doma Parlamentarne skupštine BiH, jer je Komisija za finansije i budžet ovog doma zatražila da se o njemu izjasne Vijeće ministara i Ministarstvo finansija i trezora BiH.

XS
SM
MD
LG