Dostupni linkovi

SAD zatvaraju ambasadu u Jemenu


SAD zatvaraju ambasadu u prestonici Jemena, Sani, koja se od prošlog meseca nalazi pod kontrolom šiitskih pobunjenika, saopštili su američki zvaničnici.

Zaposleni u ambasadi SAD u Sani su rekli da je američka misija počela sa uklanjanjem dokumenata i oružja i da je osoblje u protekla dva dana počelo da napušta jemensku prestonicu, kao i da je namera da ambasada do sutra bude u potpunosti zatvorena, preneo je Rojters.

Ambasador je zaposlene obavestio da bi Vašington mogao da traži od turske ili alžirske ambasade u Sani da zastupaju američke interese u toj zemlji, dok ambasada bude zatvorena.

Zaposleni u britanskoj, francuskoj i nemačkoj ambasadi izjavili su da su njihove misije, takođe, započele uklanjanje dokumenata i da je osoblju dato dva meseca plaćenog odsustva.

Za sada nema informacija da se ove ambasade zatvaraju.

Američka ambasada je smanjila broj zaposlenih pošto su šiitski pobunjenici iz pokreta Huti prošlog meseca krenuli u ofanzivu protiv predsednika Abd-Rabua Mansura Hadija, zauzevši predsedničku palatu i zarobivši šefa države u njegovoj privatnoj rezidenciji.

Hadi i njegova vlada naposletku su podneli ostavku.

Američka ambasada je u nedelju na svom veb sajtu objavila da je "suspendovala do daljeg sve konzularne usluge" navodeći kao razlog bezbednosnu situaciju u Sani.

XS
SM
MD
LG