Dostupni linkovi

SIPA nakon hapšenja u St. Louisu nastavlja istragu u BiH


Nakon što je u S. Louisu uhapšeno šest bh. državljana zbog sumnje da su finansirali i pomagali Islamsku državu, trag njihovog djelovanja prati se i u BIH.

Naime, kako nam je potvrđeno u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, SIPA je od nadležnih organa Sjedinjenih Američkih Država zaprimila zvaničnu informaciju koja se odnosi na državljane BiH, osumnjičene za terorizam u vezi sa pružanjem finansijske podrške IDIL-u.

"S tim u vezi, Državna agencija za istrage i zaštitu u skladu sa svojim ovlastima poduzima odgovarajuće mjere i radnje, a u cilju zaštite interesa dalje istrage u ovom trenutku ne možemo iznositi druge informacije u javnost", kazala je za Klix.ba Kristina Jozić, glasnogovornica SIPA-e.

Protiv bh. državljana je vođena dvogodišnja istraga koja je rezultirala hapšenjima šestero Bosanaca, od kojih su troje iz St. Louisa.

Ramiz Hodžić i njegova supruga Sedina i ostali prikupljali su i slali novac, oružje i vojnu opremu borcima IDIL-a na Bliskom istoku.

Navodno, dio novca koji su slali stizao je i u BIH i to kako bi se dijelio onima koji su išli ili koji su se spremali da idu na ratišta u Siriju.

U američkoj akciji u St. Louisu, New Yorku i Chicagu uhapšeni su Ramiz Siki Hodžić iz Jelaha i njegova supruga Sedina Unkić, zatim Armin Harčević iz St. Louisa, Mediha Salkičević i Nihad Rosić, a optužena je i Jasminka Ramić.

Istražitelji su, kako stoji u optužnici, locirali osobe u Crnoj Gori i BiH, čiji su članovi porodica otišli da se bore na ratištima u Siriji i Iraku.

Pretpostavlja se da će bh. organi gonjenja pratiti tokove novca u ovom slučaju te doći do osoba koje su sarađivale sa bh. državljanima koji su živjeli u SAD-u.

XS
SM
MD
LG