Dostupni linkovi

Obje strane u Ukrajini tvrde da napreduju u borbama


Obje strane u konfliktu na istoku Ukrajine tvrde da su osvojili teritorijalnu prednost u borbama koje se nastavljaju nesmanjenom žestinom uprkos diplomatskim pritiscima za zaustavljanje sukoba.

Bataljon dobrovoljaca iz Azova je na socijalnim mrežama objavio danas, (10.februara), da su separatističke snage juče, (9.februara) osvojili nekoliko sela na sjeveroistoku Marijupolja, gurajući proruske snage dalje od ovog stateški važnog lučkog grada na Azovskom moru.

Portparol pobunjeničke vojske, Eduard Basurin, izjavio je kasno u ponedjeljak da su separatističke snage okružile Debalcevu, transportno čvorište i odsjekli ga od velikog autoputa.

Većina od 25 000 stanovnika Debalceve evakuisani su.

Debalceva je bila poprište žestokih borbi u više od mjesec dana dugoj eskalaciji neprijateljstava na istoku Ukrajine, u konfliktu u kojem je do sada ubijeno više 5350 ljudi, od aprila prošle godine.

Portparol ukrajinske vojske, Andrij Stelmak izjavio je danas da su "pojačani napadi neprijatelja na ukrajinske pozicije "na istoku Ukrajine u posljednja 24 sata.

Kako je rekao, u tom je periodu sedam ukrajinskih vojnika ubijeno a 23 ranjeno.

Lideri Ukrajine, Rusije, Njemačke i Francuske trebalo bi 11.februara da se susretnu u Minsku na summitu koji bi vodio do okončanja sukoba.

Međutim Vladimir Putin, ruski predsjednik, već je u ponedjeljak saopštio da sastank nije izvjestan, nakon čega je to potvrdio i šef njemačke diplomatije Frank Walter Steinmeir.

XS
SM
MD
LG