Dostupni linkovi

Džozvijak o dogovoru u Briselu


Dopisnik RSE iz Brisela Rikard Džozviak, koji je do utorka rano ujutro pratio susret dvojice premijera, kaže da niko nije očekivao ovakav napredak novih pregovarača u prvom susretu održanom nakon gotovo jednogodišnje pauze u dijalogu Beograda i Prištine.

„To je zaista bilo veliko iznenađenje, jer se mislilo da će to biti više susret nego sastanak. Kada su oko 18 časova otpočeli sastanci, svi su govorili da će sve biti gotovo do 10 sati, da će se malo razgovarati sa predstavnicima Srbije, malo sa predstavnicima Prištine, zajednički susret i gotovo. A onda , odjednom, već je bilo dva sata ujutru i shvatili smo da se unutra odvijaju pravi politički razgovori, a ne samo upoznavanje. Na kraju smo čuli da je Federika Mogerini zaista odlučna da se postigne dogovor i da pred nima zapravo težak raspored, da će se i u budućnosti sastajati češće, koliko sam shvatio barem svake dve nedelje. Na kraju, jutros su se dogovorili oko pravosuđa.

Neki detalji međutim još uvek moraju da se razjasne. Na primer, znamo da će biti jednak tužilaca Srba i Albanaca, ali je pitanje kako će biti raspoređivani slučajevi. Da li će to biti po etničkoj osnovi kao i do sada? Da li će na primer srpske sudije dobijati slučajeve koji se tiču srpske manjine i obratno. Ostalo je dakle još detalja, ali i pitanja o tome na čemu će se dalje raditi. Predstavnici Kosova žele da se radi na 'parku mira' kod mosta u Mitrovica i na civilnoj zaštiti, dok predstavnici Srbije insistiraju na pitanju Zajednice srpskih opština. Dakle, u ovom trenutku nije jasno šta će biti naredna tema, ali napredak je ostvaren i to veći nego što se očekivalo“, kaže Džozivijak.

XS
SM
MD
LG