Dostupni linkovi

Han: Evropska komisija će pružiti pomoć Srbiji u daljim reformama


Komesar za proširenje EU Johanes Han rekao je večeras u Briselu, tokom susreta sa premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem, da želi čim pre da vidi Srbiju u evropskoj porodici, ali da pre toga određeni posao mora biti završen.

„Dijalog je investicija u budućnost Srbije, ali računam na vaše razumevanje šta je neophodno u vezi evropske perspektive. Jasno je i u našem je interesu da što pre pregovori krenu. To je važno. Želimo da vidimo Srbiju čim pre u evropskoj porodici, ali pre toga određeni posao morao da se dovrši. Ako se budemo držali zajedno, možemo ići napred. Evropska komisija je spremna da podrži Srbiju na njenom evropskom putu“, kazao je Han na zajedničkoj konferenciji za novinare, neposredno pred početak nove runde dijaloga između Kosova i Srbije.

On je poželeo uspeh u dijalogu Beograda i Prištine i dodao da zna da će to biti ulaganje u budućnost Srbije.

Vučić je rekao da će on i njegova vlada sigurno sve učiniti da se reforme sprovedu i da Srbija krene ka EU, dodavši da očekuje da što pre dođe do otvaranja poglavlja u pregovorima o članstvu i da u tome računa i na podršku Evropske komisije ali i samog komesara Hana.

U Briselu se u ponedeljak uveče, posle duže pauze, nastavlja dijalog između Beograda i Prištine, a dve delegacije predvode premijeri Aleksandar Vučić i Isa Mustafa. Dijalog se vodi uz posredovanje nove visoke predstavnice EU Federike Mogerini.

XS
SM
MD
LG