Dostupni linkovi

Građevinari Srbije traže bolje uslove za rad u inostranstvu


Sindikat radnika građevinarstva i industrije građevinskog materijala Srbije zatražio je danas od Vlade i udruženja poslodavaca da se upućivanje na rad gradjevinskih radnika u inostranstvo reguliše zakonom ili kolektivnim ugovorom.

U saopštenju, povodom pogibije šest građevinskih radnika iz Srbije, u požaru na gradilištu u Sibiru, Sindikat zahteva zakonsku regulativu kojim bi se utvrdili minimumi prava i obaveza gradjevinskih radnika u pogledu uslova rada, smeštaja i bezbednosti na radu.

Sindikat zahteva i da se oduzmu licence i zabrani rad u građevinarstvu svima koji ne poštuju zakone i žele da, kako je istaknuto, "na muci i znoju gradjevinskih radnika brzo dodju do bogatstva".

Sindikat radnika građevinarstva i IGM Srbije zahteva od Vlade, resornih ministarstava, inspekcijskih i pravosudnih organa da hitno utvrde odgovornost pojedinaca i institucija koji su doveli do tragedije.

Navodi se da se život građevinskih radnika iz Srbije "još jednom pokazao kao manje ili skoro nimalo vredan u odnosu na 'glad' za profitom i sticanjem materijalnih vrednosti novokomponovane plejade srpskih i svetskih kapitalista koji se prema životima građevinskih radnika odnose kao prema potrošnoj robi".

Sindikat radnika građevinarstva očekuje da Vlada Srbije povodom tragedije u Sibiru proglasi Dan žalosti.

XS
SM
MD
LG