Dostupni linkovi

Zarif: Vreme za dogovor o iranskom nuklearnom sporazumu


Pravo je vreme da se postigne dogovor o iranskom nuklearnom programu, izjavio je iranski ministar spoljnih poslova Mohamed Džavad Zarif. Tu izjavu Zarif je dao posle jednoipočasovnog razgovora sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem – njihovog drugog sastanka na marginama Minhenske bezbednosne konferencije, preneo je agencija AP.

Nakon razgovora sa Kerijem, Zarif je na konferenciji za štampu izjavio da je poslednjih meseci postignut određeni napredak i da sada postoji šansa za postizanje konačnog dogovora.

"Imamo priliku da to uradimo i treba da je iskoristimo. Možda nećemo imati drugu šansu", istakao je Zarif, koji se na marginama Mihnenske konferencije sastao ili tek treba da se sastane sa predstavnicima svih stalnih članica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Nemačke, koji pregovaraju sa Iranom o nuklearnom programu te zemlje.

Više detalja o razgovoru Zarifa i Kerija nije objavljeno, ali je na prethodnom sastanku u petak, koji je trajao dva sata, Keri pozvao Zarifa da do kraja marta, kako je i planirano, bude dogovoren nacrt nuklearnog sporazuma.

Očekuje se da će uskoro biti ponovno pokrenuti zvanični pregovori sa Iranom, sa ciljem da se dogovori politički okvir za konačni dogovor, koji bi trebalo da bude postignut do leta.

XS
SM
MD
LG