Dostupni linkovi

Keri u Minhenu pritiskao Iran u vezi sa martovskim rokom


Američki državni sekretar Džon Keri u petak je zatražio od iranskog ministra spoljnih poslova Mohameda Džavada Zarifa da nacrt nuklearnog sporazuma bude gotov do kraja marta, u skladu sa željama administracije SAD i sa rokovima koje su prošle godine ustanovili pregovarači.

Keri je Zarifu saopštio američku poruku tokom dvočasovnog sastanka u Minhenu, održanog u vrijeme međunarodne konferencije o bezbjednosti, izjavio je jedan anonimni zvaničnik SAD.

Keri je "ponovio našu želju da se do kraja marta dođe do političkog okvira", rekao je taj zvaničnik i dodao: "Dogovorili su se da ostanu u blikom kontaktu, i da pokušaju da se u skorije vrijeme ponovo sastanu".

Pet stalnih članica Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i Njemačka uskoro će nastaviti pregovore sa Iranom, držeći se martovskog roka koji su postavili u novembru, pošto su prethodno dva roka probijena.

Njihov konačni cilj je da se do konačnog sporazuma dođe do jula, a tim sporazumom bi se, u zamenu za skidanje sankcija Iranu, izašlo u susret strahovanjima međunarodne zajednice da ta zemlja koristi svoj civilni atomski program kao dimnu zavjesu za razvoj nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG