Dostupni linkovi

Optužnica protiv osam žandarma, Kobre bez optužnice


Nadležna tužilaštva podigla su danas optužnicu protiv osmorice pripadnika žandarmerije, dok su odbačene krivične prijave ombudsmana protiv dva vojna policajca, pripadnika bataljona specijalne namene "Kobre".

Više javno tužilaštvo u Beogradu danas je optužilo osam pripadnika Žandarmerije za napad na vojno lice u vršenju vojne službe. Oni su takodje optuženi za zlostavljanje i mučenje, a jedan od njih i za zloupotrebu službenog položaja.

Sva dela koja im se stavljaju na teret u vezi su sa njihovom učešćem u dogadjajima tokom Parade ponosa, 28. septembra prošle godine.

Sa druge strane, Prvo osnovno javno tužilaštvo, kome je Više tužilaštvo (VJT) ustupilo krvične prijave protiv "Kobri", saopštilo je da je ta krivična prijava odbačena, zbog toga što "nema osnova za pokretanje postupka protiv Saše Jovanovića i šaše Stankovića".

Prvo osnovno javno tužilaštvo u Beogradu je navelo da je do takve odluke došlo "nakon brižljive analize i sagledavanja svih dokaza priloženih kako uz krivicnu prijavu zaštitnika gradjana, tako i dokumentacije i podataka prikupljenih u predmetu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, a po krivičnoj prijavi MUP-a, Sektora za unutrašnju kontrolu, koju su podneli protiv pripadnika Žandarmerije".

Do incidenta tokom Parade pomnosa došlo je u Beogradu, kada su se sukobili pripadnici Žandarmerije sa pripadnicima Kobri, koji su bili u pratnji Andreja Vučića, brata srpskog premijera i Predraga Malog, brata gradonačelnika Beograda.

Zaštitnik gradjana Saša Janković je podneo krivične prijave protiv dvojice pripadnika "Kobri" zbog napada na Žandarmeriju tokom Parade ponosa.

Ombudusman se trakodje, ranije, pridružio krivičnoj prijavi koju je policija, po nalogu tužilaštva, već podnela protiv sedmorice pripadnika Žandarmerije zbog torture i zlostavljanja nakon sukoba.

XS
SM
MD
LG