Dostupni linkovi

Ambasadori UN: Podrška nastavku dijaloga Kosova i Srbije


Ambasadori zemalja članica Saveta bezbednosti UN pozdravili su danas na sednici posvećenoj Kosovu predstojeći nastavak dijaloga Beograda i Prištine i izrazili zabrinutost zbog nasilja na demonstracijama opozicije u Prištini.

Britanski ambasador Mark Lajal Grant je rekao da su pred novom vladom Kosova brojni izazovi kao što su organizovani kriminal, korupcija i uspostavljanje vladavine prava.

Britanski ambasador je podsetio da će ovog meseca biti sedma godišnjica proglašenja nezavisnosti Kosova i rekao da je to dobar trenutak da se osvrne na napredak koji je ostvaren, nabrajajući da je više od polovine članica UN priznalo Kosovo, da je postignut sporazum o normalizaciji odnosa sa Srbijom 2013, i da je Kosovo dobilo pristup EU fondovima.

"To pokazuje da je nezavisnost Kosova nepovratna i pozivamo zemlje koje ga još nisu priznale da to učine", rekao je Lajal Grant.

Ruski ambasador Vitalij Čurkin je zatražio formiranje specijalnog suda za zločine i ukazao na značaj zaštite svih svedoka.

Ocenio je da UNMIK treba bude vodeća medjunarodna organizacija na Kosovu, i da ima treba da joj se obezbede odgovarjući resursi da može u potpunosti da ispuni svoj mandat.

Ambasador Francuske pri UN Fransoa Delatr je izrazio nadu da će sastanak najviših predstavnika Beograda i Prištine u ponedeljak u Briselu pružiti "novi zamajac razgovorima" i normalizaciji odnosa, te ukazao na potrebu osnivanja zajedince srpskih opština, kao i specijalnog suda za zločine o kojima je istragu vodio istražni tim Evropske unije.

Ambasador SAD Dejvid Presman je rekao pozvao vladu u Prištinu da se posveti ekonomiji i privrednom rastu Kosova, i da zaustavi imigraciju, a takodje je pozvao Srbiju i Kosovo da pojačaju pogranični saradnju u borbi protiv krijumčarenja ljudi i šverca droge.

Presman je takodje pohvalio Beograd i Prištinu zbog borbe protiv odlaska inostranih boraca na ratišta na Bliskom istoku.

XS
SM
MD
LG