Dostupni linkovi

UN: Ujediniti se protiv Boko Harama


Savet bezbednosti UN pozvao je nigerijske susede da pojačaju vojnu saradnju u borbi protiv "Boko haram" i dogovore vojnu strategiju protiv ekstremista.

"Članovi Saveta bezbednosti pozvali su region da ojačaju regionalne vojne operacije uz efikasniju koordinaciju i hitnu borbu protiv 'Boko harama'", navodi se u saopštenje Saveta bezbednosti UN, prenela je agencij AFP.

Na trodnevnom sastanku u kamerunskoj prestonici Jaundeu, susedi Nigerije treba da sastave plan operacija koji bi mogao da bude predstavljen Savetu bezbednosti na odobrenje.

Čad, Niger i Kamerun smatraju da "Boko haram" sada predstavlja regionalnu pretnju i odlučili su se da preduzmu akciju i spreče ekstremiste da izvode napade i na teritoriju te tri države.

Zvaničnici UN su naveli da će od država članica možda tražiti da doprinesu sredstvima za vojne operacije protiv Boko Haram, ali pošto dobiju uveravanja da su razmimoilaženja oko te kampanje razrešena.

Petnaestočlani Savet je istovremeno pohvalio vojsku Čada jer je brzo pritekla u pomoć u borbi protiv "Boko harama" i napomenuo da upad čadske vojske bio uz saglasnost Nigerije.

Čad, koja je članica Saveta bezbednosti, kao i Nigerija, preuzeo je vodeću ulogu i već poslala svoju vojsku preko nigerijske granice da protera ekstremiste "Boko harama" iz grada Gamboru.

Niger se takođe odlučio da uputi vojsku u Nigeriju za borbu protiv "Boko harama"

XS
SM
MD
LG