Dostupni linkovi

Bajden: Nema vojnog rešenja krize u Ukrajini


Potpredsednik SAD Džo Bajden izjavio je da "nema vojnog rešenja krize u Ukrajini", u trenutku kada se Kijev nada isporuci oružane pomoći iz SAD.

"Od početka govorimo da ne postoji vojno rešenje ove krize", rekao je Bajden za današnje izdanje lista Zidojče cajtung.

Bajden je kazao da za SAD nije u interesu da dođe "vojne eskalacije sukoba u Ukrajini" i u tom smislu je dodao da bi SAD mogle svoju pomoć da ograniče isključivo na pomoć "iz domena bezbednosti".

Kako navodi list, to bi značilo da bi SAD nastavile Ukrajini da dopremaju pomoć u medicinskoj opremi, pancirima ili uređajima za noćno gledanje.

Jedan visoki zvaničnik administracije američkog predsednika izjavio je nedavno da Barak Obama razmatra slanje pomoći u ubojitom oružju ukrajinskoj vojsci, mada je zabrinut zbog tog poteza, pošto nosi rizik započinjanja indirektnog rata s Rusijom, ali i zbog sposobnosti ukrajinske vojske da koristi oružje iz SAD.

Ukrajinski predsednik Petro Porosenko je u intervjuu za nemački Velt pozvao članice NATO da Ukrajini isporuče oružje i tako joj omoguće da se "odbrani od agresora".

Bajden će se ovog vikenda sastati sa Porošenkom i nemačkom kancalarkom Angelom Merkel na međunarodnoj konferenciji o bezbednosti u Minhenu.

Američki državni sekretar Džon Keri danas dolazi u Kijev gde će razgovarati s Porošenkom i ukrajinskim premijerom Arsenijem Jacenjukom.

XS
SM
MD
LG