Dostupni linkovi

EK: Ilegalni migranti sa Kosova premašili broj Sirijaca i Afganistanaca


Od septembra 2014. godine zabeležen je značajan porast broja pokušaja prelaska granice kosovskih državljana na srpsko-mađarskoj granici i zahteva za azil građana Kosova u Mađarskoj i Njemačkoj, zvaničan je podatak Evropske komisije koji je dobio RSE dopisnik Rikard Džozvijak u Briselu.

U decembru 2014. državljani Kosova činili su 40 posto od ukupnog broja ilegalnih pokušaja prelaska vanjskih granica EU, premašivši broj Sirijaca i Afganistanaca, navode u Evropskoj komisiji.

Kosovska vlada mora pojačati informativne kampanje za putnike, pojačati granične kontrole u skladu sa osnovnim pravima, istražiti autoprevozničke kompanije koje voze sa Kosova i pojačati operativnu saradnju sa zemljama tranzita i krajnjih destinacija, naglašavaju u Evropskoj komisiji.

Krijumčarenje ljudi je prioritet evropske agende za mirgracije, koju će Evropska komisija objaviti u 2015, navodi se iz Brisela i podseća kako je komesar Avramopoulos nedavno izjavio da je "saradnja sa zemljama porekla i tranzita takođe osnov strategije Komisije za borbu protiv krijumčarenja".

XS
SM
MD
LG