Dostupni linkovi

Bliski istok osuđuje varvarsko ubistvo jordanskog pilota


Video u kojem je pokazano spaljivanje jordanskog pilota, koji je živ izgorio u kavezu militanata Islamske države (IS) je izazvao zgražanje diljem Bliskog istoka, a vjerske i političke vođe osudili su paljenje kao "varvarsko" i "satansko".

Nekoliko sati nakon objavljivanja videa, Jordan je pogubio dvoje iračkih militanata (4. februara), obećavajući brz i ubojit odgovor na ubijanje Muata al-Kasaesbeha.

Planirana bombaš samoubica Sajida al-Rišavi je obješena u zoru, zajedno sa Zijadom Karbolijem, operativcom Al Kaide koji je osuđen 2008. godine za ubistvo u Jordanu.

Safi al-Kasaesbeh, pilotov otac, pozvao je jordansku vladu i koaliciju pod vođstvom SAD da nastave borbu protiv islamske države i na "osvetu sa još više bolnih udaraca koji će uništiti ove kriminalce."

Portaprol jordanske vlade rekao je, danas, 4. februara, da će Jordan intenzivirati svoje napore u međunarodnoj koaliciji koja se bori protiv IS.

Čelnik egipatskog Al-Azhar Univerziteta, najviše sjedišta učenja sunitskog islama, Ahmed al Tajeb , izrazio je "duboki bijes nad niskim terorističkim aktom" od strane onih koje zove "đavoljom, terorističkom" grupom.

Al-Tajeb je pozvao na "ubijanje, raspeća, i rezanje udova terorista Islamske države", rekavši da su zaslužili takvu kaznu jer su se učinili čin protiv Boga i poslanika Muhameda.

Na Bliskom istoku danas, pojam "razapinjanje" često se koristi tako što se misli na javno izlaganje tijela osobe koja je pogubljena, a ne ubijanje razapinjanjem.

Generalni sekretar Organizacije za islamsku saradnju,Ijad Madani, najvećeg svjetskog bloka muslimanskih zemalja, rekao je Kasaesbehovo ubistvo "potpuno zanemaruje prava zatvorenika prema islamu kao i ljudske i moralne standarde rata i tretmana zatvorenika."

XS
SM
MD
LG