Dostupni linkovi

Ambasada SAD zabrinuti zbog zakona o javnom redu i miru u RS


Ambasada SAD izrazila je zabrinutost zbog Prijedloga zakona o javnom redu i miru kojeg razmatra Narodna skupština Republike Srpske, smatrajući da on predstavlja "direktno osporavanje osnovnog ljudskog pravu na slobodu izražavanja".

"Vlada SAD podržava nastojanja da se svim ljudima u svijetu obezbijedi da bilo gdje koriste svoja ljudska prava, uključujući slobodu izražavanja, slobodu na mirno okupljanje i udruživanje. Pridružujemo se svim ljudima iz raznih segmenata društva u BiH koji su iskazali veliko nezadovoljstvo zbog mogućeg nazadovanja za građane Republike Srpske u ovoj oblasti", navodi se u saopštenju iz Ambasade SAD u BiH.

Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Prijedlog zakona o javnom redu i miru kojim se propisuju prekršaji javnog reda i mira i prekršajne sankcije koje se izriču počiniocima.

Poslanici iz vladajućih političkih stranaka predložili su amandmane kojima se žele poboljšati predložena zakonska rješenja. Amandmane je predložila i koalicija "Domovina", dok poslanici SDS-a, NDP-a i PDP-a nisu prisustvovali raspravi o ovoj tački dnevnog reda.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je opozicija dala veoma loš prizvuk ovom zakonu koji je potreban Republici Srpskoj i podsjetio da postoji ustavni osnov za donošenje ovakvih zakonskih rješenja.

XS
SM
MD
LG