Dostupni linkovi

Varufakis zadovoljan susretima u Briselu


Grčki ministar finansija Janis Varufakis izjavio je danas da je imao "plodonosan" razgovor sa predsjednikom Evropske centralne banke (ECB) Mariom Dragijem u Frankfurtu o uslovima pod kojima Atina prima finansijsku pomoć.

Varufakis je pokušao da uvjeri ECB da otplata grčkog duga može biti povezana sa ekonomskim učinkom - odnosno da će država plaćati veću kamatu ako ostvari veći privredni rast.

Zvaničnici koji su uključeni u pregovore rekli su "Financial timesu" da će se ECB usprotiviti ključnom planu nove grčke vlade - prodaji obveznica u vrijednosti od deset milijardi eura.

Premijera Aleksisa Ciprasa u međuvremenu je toplo dočekao predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker u Briselu, prenio je BBC.

Varufakis je rekao za njemačke medije da je on ministar finansija bankrotirane zemlje i da je pokušao da uvjeri Njemačku da nova politika Atine ne znači da Grčka okreće leđa reformama.

"Ne treba da nam vjerujete, nego da nas saslušate", rekao je Varufakis.

Trenutni aranžman Grčke sa kreditorima okončava se 28. februara.

Pregovori o posljednjoj tranši od 7,2 milijardi eura tek treba da budu održani, ali nove vlasti već su počele da ukidaju mjere štednje.

Ministri finansija zemalja eurozone stastaće se 11. februara da bi razgovarali o prijedlozima Grčke za vraćanje duga.

XS
SM
MD
LG