Dostupni linkovi

Jordan potvrdio smrt zarobljenog pilota


Jordanska vojska u utorak je potvrdila da je njihov zarobljeni pilot Muat al Kasesbeh ubijen, nakon što je na web sajtu militantne grupe Islamska država (IS) prethodno objavljen video snimak, bez potvrde autentičnosti, na kojem se vidi kako je pilot živ spaljen.

Video je distribuiran na Twitter nalogu i još nije potvrđena njegova vjerodostojnost, ali je jordanska vojska na državnoj televiziji objavila da je nesrećni mladić ubijen.

Na video snimku se vidi neko za koga su militanti IS rekli da je zarobljeni pilot Muat al Kasesbeh kako ga guta vatra dok stoji u unutrašnjosti metalnog kaveza.

Kasasbeha su militanti IS uhvatili 24.decembra, kada se njegov vojni avion F16 srušio u blizini Rake u Siriji, de facto glavnog grada samoproglašenog kalifata militanata.

Jordanski pilot učestvovao je u akciji zračnih napada koalicije predvođene SAD na uporišta ekstremista IS.

Porodica poručnika Muata al Kasasbeha je potvrdila da ih je glavnokomandujući jordanske armije obavijestio danas da je ubijen.

Jordanski kralj Abdullah nakon vijesti o pogubljenju pilota skratio je posjetu Sjedinjenim Američkim Državama.

Američki predsjednik Brack Obama rekao je da video pokazao varvarstvo IS.

Kako je rekao Obama, ako je video stvaran, to je samo još jedna indikacija zlokobnosti i varvarstva miltanata Islamske države.

XS
SM
MD
LG