Dostupni linkovi

Amnesty poziva Srbiju i Hrvatsku da obezbijede pravdu za žrtve


Srbija i Hrvatska moraju sada fokusirati svoje napore na osiguravanju toga da se ustanovi odgovornost za zločine protiv čovječnosti i ratne zločine i da se isplate reparacije za žrtve, saopćila je u utorak grupa za ljudska prava Amnesty International nakon presude Međunarodnog suda pravde da ni Srbiija ni Hrvatska nisu pokazale namjeru da počine genocid jedna prema drugoj tokom sukoba u 1990-im godinama.

- Činjenica da sud nije bio u stanju da ustanovi namjeru svake od strana da počini genocid ne mijenja još jednu činjenicu, kako je i sam Sud priznao, da su pojedinci s obje strane počinili zločine - izjavio je međunarodni direktor Amnestyja za Evropu i centralnu Aziju John Dalhuisen.

- Uspostava odgovornosti za ratne zločine bila je spora i parcijalna u obje zemlje. Dok se konačne presude u Den Haagu približavaju kraju, i Hrvatska i Srbija moraju ojačati napore na osiguranju pravde, istine i reparacije za sve žrtve - izjavio je Dalhuisen.

- U obje zemlje, žrtve seksualnog nasilja posebno su se borile da osiguraju pravdu i odštetu. To mora biti prioritet. I nakon 20 godina skandalozno je da je pitanje nestalih osoba ostalo neriješeno. I Srbija i Hrvatska moraju hitno djelovati da pruže pravdu za one koje su tako dugo ignorirali - navodi se u izjavi Johna Dalhuisena.

XS
SM
MD
LG