Dostupni linkovi

Sutra u Prištini protesti, ambasada SAD apeluje da budu bez incidenata


Ambasada SAD-a u Prištini pozvala je vlasti, opozicione stranke i građane da pokažu svoju zajedničku posvećenost budućnosti Kosova time što će osigurati da planirani protesti proteknu u miru.

Opozicija Kosova za sredu je najavila nastavak protesta za smenu ministra Aleksandra Jablanovića i da Trepča postane javno preduzeće.

“Nasilje koči razvoj Kosova i služi samo za odvraćanje pažnje od važnih pitanja sa kojima se zemlja suočava. Konstruktivno, nenasilno ponašanje, kako u institucijama, tako i na ulicama, predstavlja jedini način za napredak Kosova”, navodi se u saopštenju američke ambasade na Kosovu.

Dodaje se da “građani imaju pravo da vlastima upute svoje primedbe, a vlada je u obavezi da ih sasluša i na njih odgovori”.

“Ekonomski razvoj, zapošljavanje, ilegalna migracija, vladavina prava, korupcija, kao i regionalni i nacionalni odnosi su ozbiljni i komplikovani izazovi, čije rešavanje zahteva veće angažovanje i napore svih na Kosovu, počev od institucija, opozicije, civilnog društva i medija”.

U Prištini, u organizaciji kosovske opozicije na čelu sa pokretom Samoopredeljnje, održana su dva protesta koja su izmakla kontroli. Pogotovo je to bilo prilikom drugog protesta, 27. januara, kada je došlo to sukoba demonstranata i policije prilikom kojeg je preko 90 bilo povređenih.

XS
SM
MD
LG