Dostupni linkovi

Evropska komisija provjerava belgijski porezni sistem



Evropska komisija pokrenula je u utorak istragu belgijskog poreznog režima za velike multinacionalne kompanije zbog sumnje da su imale povlašten tretman u odnosu na druge firme.

Povjerenica za tržišno natjecanje Margrethe Vestager je rekla da Komisija mora provesti istragu kako bi se osiguralo da sve kompanije pošteno plate svoj dio poreza.

-Čini se da belgijski sistem poreza na 'ekstra profit' daje znatne porezne olakšice isključivo nekim multinacionalnim kompanijama koje nisu dostupne samostalnim firmama. Ako se naše sumnje potvrde, taj sistem bi predstavljao ozbiljno narušavanje tržišnog natjecanja od kojeg neopravdano imaju koristi određene multinacionalne kompanije - rekla je.

Velike multinacionalne kompanije mogu u Belgiji u velikoj mjeri smanjiti poreznu osnovicu kojom se oporezuju veliki profiti, a taj režim nije dostupan belgijskim firmama.

Taj sistem na snazi od 2004. godine očito je smišljen za privlačenje stranih firmi. Ako se potvrde te sumnje takav sistem predstavljao bi nezakonite državne podrške.

Nakon Luksemburga, koji se našao u središtu pažnje zbog poreznog sistema koji je velikim multinacionalkama omogućavao znatno smanjenje poreznog tereta te Irske i Nizozemske koje su također pogodovale nekim tvrtkama, sada je pažnja usmjerena prema Belgiji.

Belgijske vlasti nisu oporezivale dio profita koje ostvari neka firma ostvari zahvaljujući sinergiji unutar jedne grupe. Samostalne firme nemaju tu pogodnost, prenosi Hina.

XS
SM
MD
LG