Dostupni linkovi

Timermans: Netolerancija raste u EU


Potpredsjednik EK Frans Timermans upozorio je na sve veći nivo ekstremizma i netolerancije u EU prema Jevrejima, muslimanima, homoseksualcima, kao i ženama.

"U porastu su antisemitizam, islamofobija, homofobija", rekao je Timermans parlamentarcima EU na sastanku u glavnom gradu Letonije, Rigi.

"Postoje ljudi koji osporavaju i poziciju žena u evropskom društvu, što je nedopustivo", naveo je Timermans koji obilazi baltičke zemlje.

"Ukoliko se Jevreji u ovoj Evropi ne mogu osjećati kao kod kuće, onda je gotovo s Evropom. Ukoliko Jevreji smatraju da njihova budućnost nije u Evropi, onda Evropa nema budućnost. Isto se odnosi i na muslimane i na manjine. Ukoliko gej osobe misle da treba da se ponovo zatvore u svoje sobe, onda nema budućnosti za Evropu", rekao je on.

U napadima islamista od 7. do 9. januara na francuski satirični magazin "Šarli Ebdo" i jevrejsku prodavnicu košer hrane u Parizu, ubijeno je 17 ljudi, podseća francuska agencija.

Predsednik Evropskog jevrejskog kongresa (EJK) Vjačeslav Moše Kantor izjavio je 27. januara da je potrebno brzo usvojiti mere za zaustavljanje porasta antisemitizma u Evropi, navodeći da među njima treba da budu uvođenje funkcije specijalnog izaslanika za borbu protiv antisemitizma i propisa koji će promovisati toleranciju.

"Nalazimo se danas u situaciju u kojoj se jevrejska dijaspora suočava sa novim izazovima i opasnostima. Jevreji su zaplašeni, čak žele da se preseljavaju u Izrael", reako je Kantor na dvodnevnom Četvrtom međunarodnom forumu "Pustite moj narod da živi!" (Let my people live!).

Konferencija je upriličena u okviru obilježavanja 70. godišnjice koncentracionog logora Aušvic-Birkenau.

XS
SM
MD
LG