Dostupni linkovi

Abe želi da vojska spašava ugrožene japanske građane


Nakon što su pripadnici militante ekstremističke grupe Islamska država obezglavili dvojicu japanskih državljana u Tokuju se razvila debata o tome da li da donesu odluku o tome da japanska vojska učestvuje u spasilačkim akcijama kada su ugroženi njihovi građani.

Nakon ubistva novinara Kenjija Gotoa, premijer, Šinzo Abe je 1.februara obećao da će privesti pravdi ubice i pojačao humanitarnu pomoć zemljama koje se bore protiv ekstremističkih grupa.

Abe se nalazi pred izazovom promjene Ustava da bi proširio ovlasti svoje vojske koja je od II Svjetskog rata ogranična samo na ulogu samoodbrambenih snaga.

Abe želi da se ukine zabrana koja ograničava njihovu armiju da učestvuju u akcijama pomoći zajedno sa drugim saveznicima.

Osim toga, predlaže se i da bi se promjene takođe trebale odnositi na učešće japanske vojske u spasilačkim misijama kada je riječ o ugroženosti njihovih građana u inostranstvu.

Kritičari ovakvih stavova kažu da japanska vojska susrijeće sa osnovnom preprekom sposobnosti izvođenja takve misije, a da bi slanje trupa vani samo povećalo rizike.

XS
SM
MD
LG