Dostupni linkovi

Dačić:Nemamo dublja neslaganja sa EU


Ministar spoljnih poslova Srbije, Ivica Dačić izjavio je da Srbija nema "dubljih neslaganja" sa Evropskom unijom.

Dačić je dodao da se sa Srbijom ne može komunicirati na nivou portparola o dnevno-političkim pitanjima.

"EU ima pravo da iznosi svoja mišljanja.., ali smeta način na koji se komunicira sa Srbijom, mora se razgovarati na mnogo ozbiljniji način, nego što su to izjave portparola", rekao je Dačić za RTS.

Portparolka Evropske komisije Maja Kocijančič saopštila je u subotu da EU očekuje od vlasti Srbije da potpuno sarađuje i podrži zakonom utemeljen rad ombudsmana i nezavisnih regulatornih tela, i da je zabrinuta zbog tvrdnji nekih sektora u Srbiji da ombudsman ugrožava nacionalnu bezbednost.

Dačić je u nedelju, na redovnoj mesečnoj konferenciji za novinare, povodom izjave Maje Koncijančić za koju je rekao da je "tehničko lice", rekao da "nema potrebe da Beogradu neko dijeli savete, miješajući se u njegova unutrašnja pitanja", a danas je rekao da se ni na sastancima o evropskim integracijama ne razgovara o dnevnoj politici, već o strateškim pitanjima.

"Mi duboko uvažavamo ono što govore institucije EU, ali nema potrebe za takvom komunikacijom", rekao je ministar.

Dačić je danas ukazao da bi i Srbija mogla da reaguje na mnoge dnevno-političke tema u EU.

"Mi sada dolazimo situaciju da je praksa protokola u Zagrebu vraćanje naših dopisa na ćirilici... i mi ćemo morati da uvedemo reciprotitet kada je Hrvatska u pitanju, i sve što piše na latinici mi ćemo im vraćati. Jel' to evropski put?", upitao je Dačić.

Govoreći o nastavku dijaloga Beograda i Prištine 9. februara u Briselu, on je kazao da očekuje da će taj sastanak biti ključan za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU.

XS
SM
MD
LG