Dostupni linkovi

Lagumdžija:Sutorina ne može biti dio BiH


Sutorina ne može biti dio Bosne i Hercegovine (BiH), jer ona prava izvlači iz Badinterove komisije u kojoj se ne pominju granice AVNOJ- ske Jugoslavije, kazao je ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija.

On smatra da BiH sa geografske, istorijske i političke tačke gledišta ima pravo na Sutorinu.

Badinterova komisija je arbitražni organ koji je 91. uspostavilo Vijeće ministara Evropske ekonomske zajednice (sadašnje EU) čiji je zadatak bio da rješavajem spornih pravnih pitanja pospješi mirno rješavanje krize u SFRJ.

Lagumdžija je na svom blogu napisao da BiH ne smije sebe dovesti u poziciju da na bilo koji način, a naročito odlukom parlamenta, daje sumnju u odnos prema Badinterovoj komisiji.

"Da jednom rezolucijom kažemo da svoja prava ne izvlačimo iz Badinterove komisije, već iz Berlinskog kongresa ili drugih „pred-Badinterovih“ istorijskih činjenica," napisao je Lagumdžija.

U Badinterovom mišljenju se navodi da „narod ima pravo na samoopredjeljenje, ljudska prava i slobode, ali bez izmjena granica u trenutku nezavisnosti osim ako se države ne dogovore suprotno".

Lagumdžija je dodao da su granice koje je BiH posjedovala u katastarskim knjigama, na teritorijama na kojim je u tom trenutku imala izvršnu i sudsku vlast, u trenutku priznanja, granice koje ona i dalje posjeduje.

"Na osnovu toga su države bivše Jugoslavije izvršile uzajamno priznanje. Otvarajući, negirajući to, čak i nečim što liči na negiranje toga, dolazimo u poziciju da mi ne priznajemo ono što niko od nas nije ni tražio da priznamo. Jer to i bez nas kaže međunarodno pravo. Ovako bi se sami doveli u poziciju da Školj kod Neuma postane upitan”, naveo je on.

XS
SM
MD
LG