Dostupni linkovi

Stručnjaci: Japan da zaobiđe međunarodnu koaliciju


Japan ne treba da bude dio međunarodne koalicije u borbi protiv terorizma, ocijenili su stručnjaci, dan pošto su pripadnici Islamske države pogubili još jednog japanskog taoca, Kendžija Gotoa.

Japan je do sada uglavnom uspješno izbjegavao miješanje u "bure baruta" Bliskog istoka i bio zaštićen od agresije vjerskog fanatizma, ali situacija se drastično promijenila, pošto je Islamska država zarobila i potom pogubila dvojicu japanskih državljana, navodi agencija Frans pres.

"Do sada su svi mislili da Japan nema mnogo veze sa Bliskiom istokom i da nije interesantan za Islamsku državu. Sada shvataju da su teroristi svugde i da njihove žrtve mogu biti svi", kaže professor političkh nauka iz Tokija Tomoaki Ivai.

Imidž Japana, kao pacifističke zemlje, i politika koji vodi aktuelni premijer više tu zemlju ne štiti od terorizma, tvrde stručnjaci i podsjećaju da je Šinzo Abe ovlastio japansku vojsku da u okviru "kolektivne odbrane" interviniše van granica Japana i pruži pomoć onim saveznicima kojima je to potrebno.

Potez japanskog premijera izazvao je, međutim, strahovanje da će Japan biti uvučen u nerješive sukobe, kao što je borba protiv Islamske države, a egzekucija dvojice japanskih državljana takva je strahovanja samo povećala.

XS
SM
MD
LG