Dostupni linkovi

Hag: U utorak presuda u sporu Hrvatska-Srbija


Dugogodišnji spor između Hrvatske i Srbije po međusobnim optužbama za genocid tokom rata u Hrvatskoj, 1991-95., biće u utorak, 3. februara, okončan presudom Međunarodnog suda pravde u Hagu.

Na zasjedanju najvišeg sudskog organa UN, koja će početi u 10 sati, presudu će pročitati predsjednik suda Petr Tomka iz Slovačke.

Proces je 1999. godine pokrenuo zvanični Zagreb, tužeći vlasti u Beogradu za genocid koje su snage SFRJ i SR Jugoslavije navodno počinile na hrvatskoj teritoriji. Srbija je kontratužbu za genocid - koji su, kako tvrdi, hrvatske snage počinile nad Srbima iz Kninske krajine, tokom i poslije operacija Oluja, 1995 - podnela 2010. godine.

U tužbi protiv Srbije, Hrvatska tvrdi da je zvanični Beograd odgovoran za "etničko čišćenje" hrvatskih građana kao "oblik genocida" zato što je "direktno kontrolisao aktivnosti svojih oružanih snaga, obavještajnih agenata i raznih paravojnih odreda koji su počinili zločine na teritoriji Hrvatske, u regionu Knina, istočne i zapadne Slavonije i Dalmacije".

U kontratužbi, Srbija tvrdi da su hrvatske vlasti počinile genocide tokom operacije Oluja, u avgustu 1995., u namjeri da potpuno ili djelimično unište krajiške Srbe kao etničku grupu.

XS
SM
MD
LG