Dostupni linkovi

Otvorena biračka mjesta u Stanarima i Istočnom Drvaru


U Stanarima je jutros u 7 sati otvoreno 15 biračkih mjesta na prvim izborima na načelnika i odbornike u ovoj novoformiranoj općini u Republici Srpskoj.

Predsjednik Općinske izborne komisije Nenad Paleksić potvrdio je da će glasačka mjesta biti otvorena do 19 sati, do kada traje i izborna šutnja.

U Stanarima pravo glasa ima 7.943 birača. Od tog broja, za glasanje na redovnim biračkim mjestima upisano je 7.856 birača, u odsustvu 16 i izvan BiH 71 birač.

Na prvim izborima u toj "najmlađoj" općini za mjesto načelnika bore se tri kanidata: Mladen Kršić iz SDS-a, Dušan Panić iz SNSD-a i Marinko Janjilović kao nezavisni kandidat.

Za 15 odborničkih funkcija u Skupštini općine Stanari prijavili su se kandidati iz sedam političkih stranka: SNSD, SDS, DNS, SP, Srpske altrantive, HDZBiH, PDP, te četiri nezavisna kanididata.

Prijevremnei izbori za načelnika danas se održavaju u Istočnom Drvaru.

U toj, jednoj od najmanjih općina u RS-u, na samo jednom biračkom mjestu, prijavljeno je 176 građana s pravom glasa.

Za funkciju načelnika kandidirali su se Milka Ivanković iz Zavičajnih socijaldemokrata - Mile Marčeta i Milovan Mihajlović iz Socijalističke partije.

Raniji načelnik Dragan Lukač iz SNSD-a je u augustu prošle godine opozvan glasovima 78 birača, od 121 koliko ih je glasalo na referendumu.

Biračka mjesta se zatvaraju večeras u 19 sati.

XS
SM
MD
LG