Dostupni linkovi

Prekinuti pregovori o Ukrajini, nastavak nije vjerovatan


Mirovni pregovori čiji je cilj prekid krvoprolića na istoku Ukrajine su prekinuti u subotu, i ne planira se njihov nastavak, izjavio je u Kijevu ukrajinski izaslanik, bivši predsjednik Leonid Kučma.

"Konsultacije u Minsku su završile neuspjehom", rekao je Kučma agenciji Interfaks i dodao da lideri proruskih separatista, koji su potpisali prethodni sporazum 5. septembra u Minsku, nisu došli na pregovore, a novi izaslanici su odbili da razgovaraju o novom prekidu vatre i povlačenju teškog naoružanja.

Izaslanik proruskih separatista Denis Pušilin zamjerio je Kijevu da insistira na liniji razgraničenja prema prethodnom sporazumu u septembru, navodeći da su se od tada separatisti proširili.

Glavni predstavnici takozvane kontakt grupe - bivši premijer Ukrajine Leonid Kučma, jedan ruski diplomata i jedan zvaničnik OEBS-a - sastali su se u državnoj rezidenciji u Minsku, glavnom gradu Bjelorusije, gdje su im se priključila dvojica predstavnika separatista.

Kučma je rekao da ukrajinska strana "ne prihvata nijedan ultimatum". Pregovori Kontakt grupe trajali su skoro četiri sata.

XS
SM
MD
LG