Dostupni linkovi

Abe: Nećemo abdicirati pred terorizmom


Japanski premijer Šinzo Abe obećao je u subotu uveče da neće "abdicirati pred neprihvatljivim terorizmom" poslije objavljivanja video snimke na internetu u kojem islamisti tvrde da su ubili japanskog taoca Kendžija Gotoa.

"To je gnusan i odvratan teroristički čin, koji me je razbjesnio", rekao je Abe novinarima, vidno uznemiren i dodao da Japan ne namjerava da "abdicira pred neprihvatljivim terorizmom".

Kao i ranije portparol japanske vlade, Abe nije odgovorio na pitanje o autentičnosti snimka.

Frans pres, međutim, navodi da je japanski premijer reagovao kao da je snimak autentičan jer je izrazio saučešće porodici japanskog taoca i žaljenje što svi napori vlade nisu uspjeli da ga spase.

"Nemam riječi prema bolu koji porodica sada osjeća. Vlada je učinila maksimum da upravlja tom situacijom. Žao mi je što se tako završilo", rekao je Abe.

Prema njegovim riječima, Japan će nastaviti da sarađuje s međunarodnom zajednicom kako bi svi teroristi izašli pred lice pravde.

Na snimku medijskog krila Islamske države, El Furkan, vidi se talac u narandžastoj odori kako kleči a pored njega stoji muškarac, maskiranog lica u crnoj odjeći s nožem u ruci.

Video se završava prikazivanje tijela s glavom, što je, prema prvim saznanjima, neobično jer džihadisti obezglavljuju svoje žrtve.

Američki sajt specijalizovan za islamističke sajtove (SITE) navodi da dželat govori engleski s britanskim akcentom i da je, vjerovatno, isti koji se pojavljivao u raniji snimicima pogubljenja.

Islamska država je ubila 24. januara još jednog japanskog taoca Harunu Jukavu. Jukava je otet u avgustu u Siriji zbog čega je Goto otišao u zemlju da ga traži prije nego što je sam kidnapovan.

XS
SM
MD
LG