Dostupni linkovi

Predsjedništvo BiH neće raspravljati o izvozu municije u Ukrajinu


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Mladen Ivanić rekao je danas u Banjaluci da nema saglasnosti članova Predsjedništva BiH da se razgovara o izvozu naoružanja iz BiH u Ukrajinu, iako je, kako je rekao,ponudio da se o tome razgovara.

On je rekao na konferenciji za novinare održanoj danas u Banjaluci da smatra da je zbog ozbiljnosti situacije o ovompitanju potrebno donijeti stav, iako Predsjedništvo BiH nije obavezno da ovo pitanje stavlja na dnevni red.

"Izvoz naoružanja u Ukrajinu je štetan za BiH i stojim iza toga čvrsto, jer će doći u pitanje izvoz gasa u BiH po cijenama koje sada ima, besplatno školovanje 70 studenata, niz ugovora od kojih bi korist trebali imati poljoprivredni proizvođači iz RS i Federacije BiH (FBiH).

Razumijem interese firme, ali ne može interes firme nadvladati interes cijele BiH. To je suviše mali ugovor da bi ugrozio velike interese u odnosu sa Rusijom", istakao je Ivanić.

Rekao je da sada sve zavisi od zamjenika ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Ermine Salkičević-Dizdarević, koja je juče zatražila da Predsjedništvo BiH stav o ovom pitanju .

XS
SM
MD
LG