Dostupni linkovi

Hag: Sutra konačna presuda oficirima Vojske RS za genocid


Žalbeno vijeće Haškog tribunala u petak će izreći konačnu presudu oficirima Vojske Republike Srpske optuženim za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici u ljeto 1995.

Prvostepenom presudom, izrečenom 2010., Tribunal je Vujadina Popovića i Ljubišu Bearu nepramoćno osudio na doživotni zatvor, proglasivši ih krivim za genocid nad oko 8.000 srebreničkih Bošnjaka u danima pošto je Vojska Republike Srpske, 11. jula 1995., zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni koja je bila proglašena zonom pod zaštitom UN.

Istom prvostepenom presudom, na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebenici bio je osuđen Drago Nikolić, sigurnosni oficir Zvorničke brigade VRS.

Komandantu Zvorničke brigade VRS Vinku Pandureviću tada je izrečena zatvorska kazna od 13 godina ,Radivoj Miletić bio je osuđen na 19 godina zatvora.

Tadašnjem komandantu specijalne policijske jedinice Ljubomiru Borovčaninu Tribunal je izrekao kaznu od 17 godina ,a Milanu Gveru pomoćniku Ratka Mladića, bila je izrečena kazna od pet godina zatvora . Gver oje umro na privremenoj slobodi u Srbiji.

XS
SM
MD
LG