Dostupni linkovi

Reakcije: Odlikovanje Šešelja šamar za žrtve


Potez mileševskog vladike Srpske pravoslavne crkve (SPC) Filareta da odlikuje predsednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja ordenom Belog anđela predstavlja "šamar" svim žrtvama Šešeljeve politike i samom SPC-u, ocenio je večeras direktor Centra za istraživanje religije, politike i društva Nikola Knežević.

"Odlikovati osobu koja je poznata po svojim sve samo ne hrišćanskim stavovima i još uvek pod optužbom za ratne zločine, predstavlja šamar svim osobama koje su tokom devedesetih propatile zbog pogubne Šešeljeve retorike i politike. Takav čin je čista provokacija i šamar u obraz SPC i vernika uopšte", rekao je Knežević za agenciju Beta.

Dodao je da ga potez vladike Filareta ne iznenađuje s obzirom na njegovu prošlost, ali ga iznenađuje to što ga u SPC niko do sada nije pozvao na odgovornost.

"Kakav utisak se stiče posle primera kojih smo pretodnih meseci bili svedoci: nakon što je biskup Crkve u Hrvata, Vlado Košić upoređivao patnje Daria Kordića sa Hristom ili ovo tragikomično odlikovanje Šešelja? Za svoje postupke niko ne snosi odgovornost, a samim tim izostaje i fundamentalna odgovornost prema prošlosti i žrtvama minulih sukoba", kazao je Knežević.

XS
SM
MD
LG